Nieuws

Natuurgrasvelden dit weekend niet bespeelbaar

27-1


Toelichting vanuit de gemeente mbt het afkeuren van natuurgrasvelden:

Ik heb vd week meerdere telefoontjes gehad waarom natuurgras blijft afgekeurd terwijl het er optisch prima bijligt , daarom deze toelichting :
Bij bevriezing is het bij de meeste wel duidelijk maar daarna het fenomeen opdooi .

Opdooi is een term uit de wegen en landbouw . Het is niet anders als het ontdooien van de bovenste laag van een bevroren grond bij ons dan het speelveld . Als de rest van de grond bevroren blijft ( niet zichtbaar omdat het meerdere cm onder het maaiveld nog bevroren kan zijn ) kan het smeltwater niet wegzakken en ontstaat er een modderige laag bij betreding , ook het grasplantje word dan onherstelbaar beschadigd en zal de toplaag versmeren waardoor het water niet meer weg kan .

Het kan soms zo erg worden dat bij betreding de toplaag onstabiel word en in zijn geheel weer moet worden geprofileerd .

Het is daarom ook van belang dat na de vorst en opdooi periode en bij langere periode van droog en vorstvrij weer de speelvelden zsm worden gerold .

Niet alleen bij natuurgrasvelden hebben we last van opdooi ook als het na sneeuwval bij matige tot strenge vorst ( sneeuw blijft liggen ) gaat dooien mag/kan je van de kunstgrasvelden geen gebruik maken , omdat je in principe net als bij natuurgras de sporttechnische laag ( is laag waar kunstgrasmat op ligt ) ook kan beschadigen bij betreding.Nieuws afbeelding
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws